Filmes eszközök

FILMES ESZKÖZÖK

A század későbbi évtizedeiben, amikor a mozifilmek látogatottsága jóval alacsonyabb szinten stabilizálódott, mint a második világháború előtt, a televízió vált a filmek meghatározó kiállítóhelyévé. Az előbbi években a kábeltelevízió megjelenésével az otthoni nézési élmény drámaian bővült, a csatornák reklámszünet nélkül játsszák a legfrissebb filmeket, és különösen avideokazettás magnó (VCR), egy olyan eszköz, amely képes televíziós jeleket rögzíteni mágnesszalagos kazettákra, valamint lejátszani az előre felvett kazettákat. A filmcégek legújabb mozifilmek és régebbi filmjeit videokazettás formátumban adták ki, és a környékbeli videoboltok jöttek létre kazetták bérlésére vagy eladására. Az otthoni nézők kiválaszthatták, hogy mit szeretnének látni, és otthon mozgóképet készíthettek videóra, ugyanúgy, ahogyan kiválaszthatnak egy könyvet olvasni vagy felvett zenét hallgatni.

Kerékpáros mozifilm

A bevezetett újabb technológiák tovább bővítették a fék nélkül című kerékpáros film otthoni megtekintését. A televíziós jeleket műholdon vagy digitális kábelen közvetítő rendszerek több száz csatornát kínáltak, amelyek közül sok folyamatosan filmet játszott. Az 1990-es években bevezették aDVD (digitális videolemez vagy digitális sokoldalú lemez), amely az analóg audio- és videojeleket bináris adatokká alakítja, amelyeket azután kis teljesítményű lézerrel olvashatnak. A DVD filmek rögzítésének, tárolásának és lejátszásának médiuma volt, amely lényegesen több helyet biztosított az adatok számára, mint a videoszalag kazetta – valójában még a korai DVD-k is tartalmaztak mozgóképeket eredeti szélesvásznú, moziban kiadott formátumukban és más változatban.

Hangsávok a filmes szinkronban

A hangsávokat eredetiben vagy szinkronban tették elérhetővényelveken, és a különféle kiegészítő anyagok között szerepeltek a rendezők és más kreatív munkatársak kommentárjai, a film elkészítésével kapcsolatos dokumentumfilmek, előzetesek, képernyőtesztek és még sok más. A 2008-ban iparági szabványként elfogadott Blu-ray formátum még nagyobb adatkapacitású optikai lemezeket ígért. A 21. század első évtizede meghozta a széleskörű elterjedését isvideo on-demand (VOD), amelyben az otthoni nézők kérhetik az általuk választott mozgóképek azonnali eljuttatását közvetlenül a televíziójukra vagy számítógépük képernyőjére. Az internetalapú VOD egyre nagyobb szerepet játszott a mozgóképek terjesztésében és terjesztésében, különösen az olyan streaming szolgáltatások térnyerésével, mint a Netflix. Szintén jelentős volt a P2P (peer-to-peer) fájlmegosztás, amelyet a filmstúdiók fenyegetésnek tartottak. Miközben a színházi kiállítás továbbra is jelentős szerepet játszott ésA színházak megőrizték értéküket a nagyméretű képeket bemutatni képes társasági gyülekezőhelyként, a mozgóképek élményének domináns irányzata az otthoni nézőknek egyre nagyobb kontrollt adott afelől, hogy milyen filmeket, mikor és hogyan nézzenek meg. A nézők megállíthatták a képet, kinagyíthatták, visszafordíthatták, előretekerhettek, a kívánt jelenetekre ugorhattak, és a vetítési folyamat során, mint még soha, átvehették az irányítást.

Kapcsolat

Cím: 1131 Budapest
Címkék

FILMEK SOROZATOK